Diy.org

diyEen heel boeiende site is diy.org. Een site die kinderen uitdaagt iets te maken en delen. Als je een opdracht voltooid heb maak je een foto of video en deel je die. Opdrachten zijn gekoppeld aan een skill en worden als ze voltooid zijn beloond met een badge. Die badges zijn soms te grappig om niet te doen. Neem bijvoorbeeld https://diy.org/skills/yeti. Bij deze yeti badge hoort van alles om weerselementen te trotseren. Zoals handschoenen of een Inuit-bril. Maar een https://diy.org/skills/transportengineer is een meer serieus benaderde vaardigheid.

Een soort knowmads voor kinderen, waar niet competitie, maar samenwerking en delen belangrijkste is.

Ook interessant is dat de site een hele goede poging heeft gedaan om in de belevingswereld van de kinderen te komen. Het ziet er leuk uit voor kinderen tot een jaar of 12 en stimuleert om mee te doen. De game-appeal spreekt mij aan. Zoiets zit ook in mijn gedachtenspel levelschool, al zou ik die willen themable maken. Daar is het idee dat er software is voor een school, die zijzelf kunnen aanpassn. Diy is gewoon een enthousiast gemaakte site voor een specifieke doelgroep. Diy zou in mijn ogen heel goed op te schalen zijn naar andere leeftijdniveau’s.

Wat een gave combinatie zou een kahn-academy en diy kunnen zijn. Waar kahn je met video’s uitleg geeft hoe basale dingen als rekenen en meten gedaan moeten worden, geeft diy een praktische invulling daaraan. Een mooi leerlingvolgsysteem zou bij kunnen houden welke kahn films gebruikt zijn bij het maken van diy opdrachten, of suggesties kunnen geven welk filmpje een verbetering van een skill of opdracht kan geven. Je zou zelfs een keuze kunnen maken als school van opdrachten waar leerlingen zeker iets mee moeten doen.

Ook een idee is om leerlingen op je school (basisscholen of onderbouw van middelbaar?) zich te laten koppelen aan diy.org. Op school maken ze keuzes en bouwen ze Skills op. Dit geeft een enorm goed beeld wat een leerling interesseert.

Kortom: Wat een geweldige manier van kinderen betrokken maken en inspireren. Ik wil een Nederlandse versie!

Frans Droog (volg dat blog!) heeft mij bewust gemaakt van diy.

Over lighans

Berijder van Quest nummer 1.
Dit bericht werd geplaatst in blijmakers, e-learnig, moodle en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s