muzikaal op je tablet of smartphone

Hexiano, op een tablet heb je een groter "klavier". Grote van toetsen is in te stellen. Net zoals de toon.

Hexiano, op een tablet heb je een groter “klavier”. Grote van toetsen is in te stellen. Net zoals de toon.

Soms heb je van die gekke dingen, waar je zelf helemaal niets mee kunt, maar waar je zo een hele klas mee aan het werk ziet gaan. En in dit voorbeeld gaat het om een paar muziek apps voor een tablet of smartphone. Ik heb ze gevonden tijdens het struinen van f-droid. Een open-source “app-store” voor Android devices. Maar daarover een andere keer misschien. Alle apps maken geluid (in mijn geval) en je kan er muziek mee maken als je muzikaler bent…

Hexiano is een samenvoeging van het woord Hexagram en piano. En dat is precies wat het programma doet. De pianotoetsen hebben de vorm van een 6 kant of hexagram. Hierdoor zou het makkelijker zijn om melodietjes te vormen. Op de toetsen staan de toonsoorten. Het is een kwestie van installeren en experimenteren of het bij jouw past.

Slider, zo simpel ziet een instrument er uit.

Slider, zo simpel ziet een instrument er uit.

Slider is misschien nog wel experimenteler. Het programma bestaat uit 2 of meer verticale balken die op een verschillende manier geprogrammeerd kunnen worden. Toonhoogte, fade out tijd, sample en veel andere parameters zijn in te stellen. De onderkant van een balkje is een lagere toon, waarna je naar boven kunt gaan en hogere tonen kunt voortbrengen. Je kunt sliden waardoor je een soort opzwiepende toon krijgt. Of kort drukken om kortere tonen voort te brengen (afhankelijk van de parameters die je aangebracht hebt). Erg verslavend in mijn geval, om te onderzoeken wat de verschillende effecten zijn en hoe het klinkt en hoe je kunt combineren naar mooie of bloed irritante geluiden.

Metronoom op je Android

Metronoom op je Android

Nog een handige app is de metronome beats app van Andy Stone, die ook bijvoorbeeld Scalepractice gemaakt heeft. Verschillende snelheden, maten kunnen ingevoerd worden, of je trommelt een tempo in en het geeft aan welk tempo daarbij hoort.

En mijn muze op muziek gebied is de theremin. Een muziekapparaat die zo mooi bespeeld kan worden door Fay Lovski. En daar blijken een heleboel apps voor te zijn. En net zoals het echte instrument op verschillende manieren benaderd kan worden, gebeurt dat ook bij de apps. Helaas is de 2 handige beweging nooit helemaal te imiteren, maar in de buurt komt het aardig. Pocket Theremin komt nog het dichtst in de buurt, maar heeft weinig features (wat het eigenlijk wel charmant maakt). Plasma Sounds heeft weer heel veel opties. Het kan nog verder door het magnetisch veld van je telefoon te gebruiken.  Anderen zijn goed te googlen of te ducken. De plaatjes geven een overzicht van 2 van de vele theremin apps die ik bekeken heb.

Pocket Theremin. Simpel en elegant.

Pocket Theremin. Simpel en elegant.

Plasma Sounds, maar dan met sequencer mode. Door een zwart vakje aan te tikken krijg je daar een toon. De tonen in beeld zijn een loop. Dus met beetje pielen heb je een muziekje.

Plasma Sounds, maar dan met sequencer mode. Door een zwart vakje aan te tikken krijg je daar een toon. De tonen in beeld zijn een loop. Dus met beetje pielen heb je een muziekje.

Plasma Sound, Niet zo zeer een Theremin, maar veel kleurtjes en zuiver geluid.

Plasma Sound, Niet zo zeer een Theremin, maar veel kleurtjes en zuiver geluid.

En dan heb je nog allerhande drum, bongo, gitaar en vele andere instrumenten die we allemaal al kennen, die dus ook op je smartphone te zetten zijn als app. Het zal nooit het echte ding worden. Maar leuk is het wel.

Er moet een enorme mogelijk liggen in apps voor muziekonderwijs. Is er al ooit een filmpje gemaakt door alleen muziek via apps? Lijkt me een geweldig beeld. Van die leerlingen die op een podium op tablets en smartphone rammen, vegen en zwaaien. Een byod étude misschien? Kortom, ik droom nog even verder.

(natuurlijk zijn vergelijkbare apps te vinden voor iOs, zoals iPad en iPhone. Die heb ik alleen niet actief in bedrijf, dus zul je zelf op zoek moeten gaan. Zo moeilijk zal het niet zijn vergelijkbare apps te vinden. Veel plezier met zoeken!)

Over lighans

Berijder van Quest nummer 1.
Dit bericht werd geplaatst in blijmakers en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s