Woensdag 29 mei is de gezellige en o zo nuttige Moodlemoot. Meer dan 70 Moodlaars komen bij elkaar om meer te weten over hun Elo.
Ik zal hier mijn bevindingen en die van mijn collega proberen samen te vatten tijdens en na de middag. Mijn collega zal meer gericht zijn op valideren, feedback en toetsen. Ik zal meer richten op de technische kant en de verbeteringen aan het uiterlijk met korte slagen (en lange termijn slagen op gebied van theming).
Tot nu dus.
Inloop: meteen worden tips uitgewisseld met de beheerder van Stedelijk gymnasium. Hij deelt de groepen of klassen in door de functie Cohort (of nederlands: Site groepen) te gebruiken. Daarvoor moet je natuurlijk wel adminrechten hebben. Ga ik proberen op onze Moodle. Het is namelijk een van de uitdagingen bij onze moodle site, aangezien we wel een LDAP inlog hebben, maar de ICT afdeling niet de klassen koppelen wil / kan.
Start / Keynote: Vernieuwingen in Moodle 2.5
LTI is een SCORM op afstand aldus Arnout Vree bij eerste plenaire presentatie. Maar Moodle kun je ook als LTI instellen en voor anderen openstellen. Dat zou handig zijn voor onze oefentoetsen die we dan beschikbaar kunnen stellen voor andere scholen van onze scholengemeenschap.
TinCan: de opvolger van SCORM? Registreren van leren buiten je Moodle site. Veel mogelijkheden, waarvan ik even niet de toepassing zie voor mijn school. Gelukkig is de plugin voor Moodle in ontwikkeling, dus kan ik nog even afwachten. 😉
Open Badges: Een idee van Mozilla die je certificaten geeft waarmee je skills die je kan geven, ontvangen of delen. Je kan natuurlijk je eigen skills ook aanprijzen. Mooie toevoegingen voor een portfolio, maar ook bij gamification van je moodle omgeving. Grappig is ook de anglificatie van de woorden. Backpack, skills, evidence, oppurtunities, wat goed bij het zakelijke en het spelende leren hoort. Of de skills in moodle en de openbadges gekoppeld kunnen worden is niet helemaal duidelijk.
Vragen, met name open vragen:
Je kunt in het invulformulier van een leerling al standaard een layout en opdrachten aangeven. Dat was het. Maar ik vind het een geweldig idee. Het zorgt voor structuur en dat vergemakkelijkt het nakijken. Leesverslagen van Nederlands of Engels zijn vaak gestandaardiseert op mijn school en daarmee zorg je dat leerlingen en mooi inleveren en gelijke manier van inleveren gebruiken. Natuurlijk is het fijn dat je als docent feedback erbij kan schrijven. Ga ik onderzoeken. Leuk, leuk.
Plugins, het werkt nog bijna, maar er komt veel bij kijken om het goed te maken. Nog niet voor actieve moodleomgevingen.
Formulieren zijn samengeklapt. Dat is een klein dingetje waarmee de nerd kan rommelen en de beginner de extra’s kan negeren. Lijkt me een fijne.
Mijn collega gaat naar de track Learning Analytics. Die stuurt me later een samenvatting. Ik zit bij Design Usability van Moodle.
LAVA heeft een opdracht om een groot project met Moodle te maken. User interface is bij Moodle matig. Schaalbaarheid en Business model sluiten ook niet geheel aan. Moodle is een kerstboom en het moet aangepast worden op verschillende devices. Communtie mist en groepsgevoel.
Moodle is in vergelijking met anderen goed in normering, review mogelijkheden (duh), niet commercieel, blijft open en flexibel.
(intermezzo: ik vraag me stiekum af of ik hier goed zit. Het is een zakelijk project, doelgroeponderzoeken, businessmodellen. Waar blijft de userinterface. De problemen daar omheen kom ik ook tegen, maar we zijn halverweg…. 😉 )
KISS principe is belangrijk. Daar komt ie. En er komt een flexibel ontwerpmodel….
Mooi dat ze kleuren gebruiken voor voortgang. Is dat ook als plugin te vinden. Ook wat opvalt is iconen zijn mooi gemaakt. Ze zorgen dat review en werkopdrachten tegelijkertijd getoond worden en hun classroom (groepen in Moodle taal) zijn mooi vorm gegeven en profiel en activiteiten zijn duidelijk. Userexperience is zo anders dat Moodle door studenten niet herkent wordt.
Maar zeg ik dan? Wat doen de andere aanbieders? Ik weet dat op Moodlefacts.nl toch voorbeelden van innovatieve interfaces vermeldt stonden. Ook de themability van Moodle is groot. Wat ik gehoopt had is dat we manieren te zien kregen hoe dit aan te passen. Dan kan ik het zelf ook invoeren. Wel grappig hoeveel kritiek er komt op het gesloten ontwerp model. Dat voegt niet zo goed bij de open gedachte achter moodle ontwikkelingen lijkt het me wel.
Track: Plugin carrousel
Attenedence Register: Je kijkt naar aanwezigheid in een cursus. Niets meer. Je ziet hoeveel tijd er beteedt aan een cursus, wat interessant kan zijn voor analyses. Maar ook voor de lerende zelf. En dat geeft persoonlijke informatie. Leuk voor een portfolio gesprek?
Hot Question: vraag maken en raten. Cool, die had ik bij mijn vorige blogpost kunnen gebruiken.
Realtime Quiz: Set vragen die direct beantwoord wordt met direct resultaat. Soort Quizlet, maar dan in Moodle en zo hoort het. Een mobiele thema in je moodleomgeving is wel handig, want via een smartphone komt deze plugin goed tot zijn recht.
Collapsed Topics: Een course fomat plugin. topics in kolommen (max 4). Ze zijn uitklapbaar, waardoor ze weinig ruimte innemen in je pagina. Handig voor onze weekplanners (een soort studiewijzer, dan is er de plugin: collapsed weeks). 4 keer 10 kolommen is een stuk minder scrollen, dan 1 keer 40. En opmaak kun je beperkt instellen. Een conditional format werkt logischer en mooier (qua design), volgens Sam (van Up learning).
Nieuwe Track: Taalonderwijs met Moodle.
Leerlingen spreken in en luisteren naar anderen op de elo. Dit vindt plaats op het Stanislaw college. Leerlingen kijken naar video en beantwoorden vragen. Feedback kan met gesproken tekst of een getikte bericht. Er wordt gebruik gemaakt van een plugin Nanogong (gebaseerd op JAVA), waar leerlingen iets kunnen inspreken en terugluisteren. Leuk veel vragen uit het publiek. Mooi voorbeeld van techniek die sluipenderwijs en vanuit behoefte vanuit didactiek het onderwijs in sluipt. Als alternatief voor het JAVA gebaseerde nanogong dat niet op iPads en dergelijke werkt, is er ook vocaroo. Dat is dan weer gebaseerd op Flash…..
Moodle Reader is een plugin waarbij leesvorderingen van leerlingen kan bijhouden. 3000 testjes van evenveel boekjes staan in Moodlereader waarmee ze zien of ze geslaagd zijn. Het is adaptief, dus al lezende stijg je in niveau. Het niveau is geschikt voor de onderbouw. Voor bovenbouw zijn nog niet zo veel volwassen boeken. Maar zo te horen verandert dat snel.
Bloggen bij Nederlands:
Openbaarheid en sommige providers stoppen ermee. Moodle kan alleen op site of persoonlijke vorm. Zij gebruikt het forum als blog. Die is beter rechten toe te wijzen. Je wilt een blog waar 1 leerling kan posten en de rest kan reageren. Dat lukt haar nog niet. Er zou misschien een nieuwe rol aangemaakt worden is de suggestie uit het publiek. Dat is nog niet geprobeerd. Ook voor ons actueel, want wij willen ook blog gaan gebruiken, eventueel ook als live blog portfolio.
Nieuwe track: Zelf Plugins installeren
Stelling: standaard moodle is bewust onvoldoende. Door het toevoegen van functionaliteit vorm je maatwerk. En dat zijn de plugins. Nu volgt een uitgebreide uitleg over hoe je plugins vindt op Moodle.org, enkele voorbeelden. One topic format onder andere. Erg interessant ook weer voor onze studiewijzers, maar bij een vak ook te gebruiken of een overzicht van vakken of onderwerpen.
Lachen, hij gaat live een plugin installeren vanaf een FTP account. Gaat nog lukken ook. Rechten kwestie komt niet naar voren. En hij doet dat in 2.4 en gelukkig gaat het in 2.5 automatischer (zie ook hierboven).
Track: conditioneel activities. Twee dingen die je als admin moet aanvinken: voltooiing en beperkt toegang. Daarna kun je een cursus maken die afhankelijk van wat je invult, als het ware groeit in wat je als docent ziet en kan doen. Dus bij een keuze in je eerste vraag is er een pad die je doorloopt. Interessant dat je daarmee verschillende paden laat aflopen afhankelijk van het antwoord op je vraag. Ja ja, non lineair lesgeven, of Game based learning zijn binnen handbereik. Geweldig leuke presentatie. Wordt er heel enthousiast van. Op ned-moove.nl staat een voorbeeld cursus die je kan uitproberen. Je moet wel een inzicht in programmeren en de logica daar achter en tijd hebben dat te maken…. De tip is om van achter naar voren op te bouwen. Maar eerst een flow-chart oid maken waar je de processen hebt aangegeven.
Tijdens Q&A rondgelopen en antwoorden gekregen die niet altijd antwoorden zijn die je wenst maar wel eerlijk zijn.
Nu de afsluiting en gaan we voor brood en borrel.
Bedankt nedmoove voor de gastvrijheid en sprekers voor jullie enthousiasme.
Hans, leuk verslag! Ben nog benieuwd naar de aanvulling van je collega
Peter Jonker
Pingback: Leuk verslag van de Moodlemoot « Moodlefacts.nl Moodlefacts.nl