Wat zegt Linus over onderwijs?

Tux, is de mascotte van de Linux kernel

Tux, is de mascotte van de Linux kernel

Een blogpost die mij enigszins triggerde was die van Fransipani over de mogelijke onderwijsvisie van Steve Jobs. Nu heb ik niet echt veel tegen deze man, buiten dat hij niet de spullen maakt die ik aantrekkelijk vind, om persoonlijke redenen. Zijn onderwijsvisie zou in ieder geval goed verbeeld en geïnspireerd over komen. Dat zou deze man zeker toevertrouwd zijn. Dat hij een drop out is maakt het interessanter

Ook Bill gates laat regelmatig van zich horen als het gaat over onderwijs. Wederom een redelijk charismatisch man, die goed kan verwoorden wat hij denkt en wat hij wil. Ook iemand die zijn studie niet afgemaakt heeft trouwens.

Beiden hadden ook een groot commercieel bedrijf gerund. Wat hun verhaal wellicht een vertekend beeld kan geven. Je zal Bill en Steve niet snel dezelfde software zien verkopen, zeg maar. Beiden zijn niet personen die mij hebben geïnspireerd om veel met computers en vooral gebruikssoftware te experimenteren. Bij mij is de interesse meer begonnen vanuit een “gemeenschappelijk interesse in een groep”. Vrij logisch dat forums en community’s eerder mij aantrokken dan de meer commerciële benadering van software.

Een van de mensen die een geweldig project heeft opgezet op het gebied van gemeenschaps- gedreven software is Linus Torvalds. Het wilde dat hij bezig was met een besturingssysteem (ik bedoel kernel) genaamd Minix. En hij bleek vast te zitten bij het oplossen van bepaalde problemen. Daarbij betrok hij de wereld. Hij plaatste de software op het web met de vraag. Help mee, als je wilt. De gedachte om dit te doen was met een behoorlijke educatieve achtergrond. Laten we gezamenlijk leren. Minix wordt nu nog gebruikt op sommige universiteiten om studenten de basis van een kernel te leren begrijpen. Uit het Minix project is de Linux kernel ontstaan die nu wordt gebruikt in je server, je mobiel, of horloge, chromebook, of linux laptop.

Maar goed. Heeft deze man ooit iets over onderwijs gezegd? Ja. 1 keertje. Zo ver ik heb kunnen vinden. Misschien dat anderen nog een andere quote vinden.

In een interview met businessinsider zegt hij iets over het verplichten van programmeren:

Computer programming is not for everyone. “I think it’s reasonably specialized, and nobody really expects most people to have to do it. It’s not like knowing how to read and write and do basic math.”

Read more: http://www.businessinsider.com/linus-torvalds-qa-2014-6#ixzz3QgJfHqB4

En dat was het.

Beetje nuchter, niet te overdreven, ingetogen en met een beetje humor en sarcasme op zijn tijd. Hij hoeft ook niets te verkopen of te verdedigen. Hij heeft geen verborgen agenda. Hij is pragmatisch en niet idealistisch of commercieel. En is keurig afgestudeerd. En dan krijg je dus dat soort dingen. Tja.

Het interessante is dat Linus in zijn communicatie een tegenstelling heeft. Iedereen mag mee doen, maar als je mee doet moet je niet verwachten dat ik vriendelijk ben. Sterker nog. Als je niet doet wat goed is, of slechte code aflevert, word je zonder pardon afgeserveerd. Je zou kunnen zeggen dat de community rond de Linux kernel elke vorm van Social learning in zich heeft, behalve het aspect dat “social” ook sociaal betekent. Eerder met elkaar.

Dus de eindvraag is nu. Hebben de rijke succesvolle drop-outs gelijk met hun stelling dat onderwijs niet meer voldoet. Of is het de saaie wetenschapper die eerder een pragmatisch onderwijsbeeld(?) heeft. Wie zal het zeggen? Ik niet.

Update: Ik werd via linkedin op een nogal stigmatiserende opmerking van mezelf gewezen wat betreft het communiceren en leren van Linus in de Linux kernel gemeenschap:

Rutger stelt het volgende:

Daar ben ik het niet mee eens. Ja, Linus kan zeker uitvallen als er iets aangeleverd wordt dat niet handig is. Maar dat doet hij voornamelijk wanneer de programmeur in kwestie wel beter weet. Ben je een beginner, dan worden zulke dingen je sneller vergeven – als je er maar van leert. Maar zijn uitfoeter-episodes zijn natuurlijk meer “nieuws”-waardig dan wanneer hij iemand aanmoedigt om een patch aan te leveren, ook al is die misschien niet zo fantastisch geschreven (ja, dat doet hij ook). Jammer genoeg kunnen veel mensen niet verder kijken dan hun neus lang is.

Dat maakt de man Torvalds alleen maar interessanter in het kader van onderwijs. Hij verwacht kwaliteit op het niveau dat je aan kan. Interessante gedachte. En het blijft een pragmatische manier om tegen leren aan te kijken. Ik vind dat wel verhelderend.

Over lighans

Berijder van Quest nummer 1.
Dit bericht werd geplaatst in ict algemeen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s