Bloedprikken in de klas

Prikken met een prikpen is super veilig. Na prikken schiet de naald terug. Ook veel minder gevoelig dan die ouderwetse ramnaalden. ;)  --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Prikken met een prikpen is super veilig. Na prikken schiet de naald terug. Ook veel minder gevoelig dan die ouderwetse ramnaalden. 😉
— Image by © Royalty-Free/Corbis

Achtergrond

Een 10-12 jaar geleden werd ons verzocht te stoppen met het prikken van bloed van kinderen. We bepaalden daarmee de bloedgroepen en we vonden het erg jammer dat het niet meer kon doorgaan. Na een lange zoektocht door de TOA’s (waaronder Ben Dijkhuis) langs Ministerie van onderwijs, huisartsen, verpleegkundigen, NVON, arbo deskundigen en wat niet meer, vonden we een manier die de schoolleiding goed vond en zelfs tijdens de Risico inventarisatie werd goedgekeurd.

Nu is het naleven van een strikt protocol best lastig. Vooral voor biologen. 😉 Maar in dit geval wel aan te raden. Niet zo zeer om veiligheidsredenen. De kans dat je in het lokaal ziek wordt is groter dan jezelf steriel prikken met een pen, laat staan dat je daarmee een SOA kan overdragen. Maar wel ter geruststelling naar ouders en je schoolleiding.

Voorwaarden

Om bloed te mogen prikken moet je rekening houden met de volgende zaken:

  1. Een volwassene prikt. Deze heeft ervaring opgedaan met druppels bloed afnemen bij zichzelf of anderen.
  2. Er is instemming van de schoolleiding. (Niet perse vereist, maar het voorkomt vervelende situaties).
  3. Leerlingen die jonger dan 18 jaar zijn moeten van hun ouders/verzorgers toestemming krijgen om zich te laten prikken door een docent op jouw school. Zie de brief bij de bijlagen.
  4. Er is een duidelijk protocol. Ik heb het protocol zoals wij dat gebruiken in de bijlage gezet. Dit protocol wordt ook nageleefd.

Uitvoering

  1. Een paar weken van te voren meld ik leerlingen dat er een practicum bloedprikken aankomt. Ik beschrijf wat het inhoudt en geef ze de brief voor de ouders. Deze heb ik gelukkig ruim in voorraad voor de vergeetachtigen.
  2. Ik controleer de brieven. Liefst al een les voor het practicum. En als ik het niet vertrouw vraag ik of ik de ouders mag bellen.
  3. Tijdens het bewuste uur vertel ik wat er gaat gebeuren. Leerlingen die het eng vinden mogen op afstand blijven maar doen wel mee en proberen te begrijpen wat er gebeurt. De rest komt er gezellig bij staan.
  4. Leerlingen die willen prikken (bij een grote klas is een TOA zeer wenselijk) verzamelen zich en een voor een wordt ze eerst uitgelegd wat de procedure is en daarna uitgevoerd.
  5. Na het prikken krijgen de leerlingen een verplicht pleistertje en gaan we bloedgroep bepalen.

Bijlagen

De bloedprikken brief voor ouders. In een algemeen format. Pas de brief naar believen aan en laat je schoolleiding wel even instemmen. Alles te delen volgens creative commons: Creative Commons-Licentie
Bloed prikken van Hans Huijgen is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

.doc formaat bloedprikken brief
.odt formaat bloedprikken brief

.doc formaat bloedprikken procedure
.odt formaat bloedprikken procedure

Over lighans

Berijder van Quest nummer 1.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, blijmakers en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s