Leeftijdsgrens van sociale media

sociaal media

Via adweek.com. In artikel staat link naar orgineel

Stel je voor. Je kind is 8 jaar en wordt op Facebook bedreigt, nadat ze geweigerd heeft om zonder shirt een foto te posten. Stel je voor dat je een kind hebt die gepest wordt door andere leerlingen via sociale media. Bijvoorbeeld doordat ze niet in een groepsgesprek mag en er wel verschillende aantijgende dingen gezegd worden over dat kind, of gewoon openlijk in de groepsapp of in een direct chat bericht. In groep 7 van de basisschool. Stel je voor. De foto’s die je kind maakte op vakantie in bikini of zwembroek verschijnen op Tinder sites, of Instagram met naam en adres. Ze blijken van je Facebook account gehaald te zijn en leven nu een eigen leven. Zo maar een paar voorbeelden hoe er met kinderen wordt om gegaan op sociale media.

In sommige van de bovenstaande gevallen is geen sociale mediatraining bestand. In veel gevallen zal de mediatraining vooral bijdragen dat leerlingen zich bewust zijn van hun gedrag. Het blijft een lastige kwestie vanaf welke leeftijd je een kind toelaat om zich bloot te stellen aan de vreugde en ellende van sociale media.

Maar misschien hoort daar nog iets voor. Ik ben zo benieuwd of dat meisje van 8 op Facebook zelf een account heeft aan gemaakt, of dat de ouders daarbij hebben geholpen? Ik kom maar niet af van het beeld van het meisje die tegen mamma zegt: “Mamma ik wil ook op Facebook”. Waarop het antwoord is: “Tuurlijk joh”. Hoort dat bij een opvoeding waarbij nee zeggen of dingen verbieden aan een kind “lastig” is? Want de druk van de omgeving is groot voor zowel ouder als kind? Of is het gemakzucht van de ouders. Het is immers lekker rustig in huis als de kids achter hun device gamen en chatten. De beeldschermen als verlenging van de opvoeding? Of ben ik te zwartgallig en calvinistisch? Hoort dit bij een opvoeding waar het kind steeds meer zelf mag bepalen wat het doet?

Via een discussie via linkedin kwam ik op het idee om eens te kijken wat de leeftijd is waarop de fabrikanten van de verschillende sociale media “adviseren” om hun software te gebruiken. De volgende Infographic laat dat mooi zien. Inmiddels zullen er vast wel een paar veranderd zijn, maar een aantal waaronder Whatsapp heb ik gecontroleerd en het klopt goed. Als je de fabrikanten moet geloven is 13 jaar toch wel de ondergrens. Voor jongere mensen willen zij de verantwoording niet dragen.

Ben ik de eerste die dat opgezocht heeft? Nee.  Kennisnet maakt uitgebreid reclame voor een brochure over gebruik van sociale media voor leerlingen op de basisschool. Ze maken daarin (als een van de weinige) keurig melding van de leeftijdsgrens. Maar zien dat toch vooral als Amerikaanse wetgeving, om daarna tips te geven over sociaal media met basisscholieren. Om over de smiho websites te zwijgen, die het waarnemen en daarna de beslissing aan de ouders laten.

En ik neem voor het gemak het voorbeeld van het meisje op Facebook er bij. Stel dat het kind schade oploopt door haar aanwezigheid op Facebook. En wat de schade is, laat ik aan jullie fantasie over. Dan zouden de verzorgers verantwoordelijk zijn. Die hebben het kind immers op een site laten rondlopen die niet voor haar bestemd was. Juridisch hebben ze geen poot om op te staan. De verdachte gaat vrijwel zeker vrijuit.

Ik vind het gek dat een leeftijd waarop je auto rijdt, of een brommer bestuurt wel aan zeer scherpe regels gebonden zijn en gepaard gaat met een bewijs van vaardigheid en een controle op leeftijd, maar het bij internet gebruik blijkbaar niet belangrijk is. Ik heb het gevoel dat het amorfe internet waar grenzen onduidelijk zijn en regels richtlijnen daar sterk toe bijdraagt. Niemand zou zijn kind van 11 op de brommer of auto naar school laten rijden, zonder begeleiding. Maar “iedereen” vindt het doodnormaal dat een kind zonder begeleiding op een website is die niet bedoeld is voor jonge kinderen. Niemand laat zijn kind tegenwoordig in het donker buiten spelen, de angst op pedofielen en ander imaginair gespuis is zo groot, dat het als absoluut tokkiegedrag wordt gezien als je dat wel doet. Het stormt nu buiten en het is stil op speelveldjes. Levensgevaarlijk immers… We zetten ze liever achter een beeldscherm en gaan de was doen of zelf een spelletje. Ik denk soms dat buiten spelen in de storm voor kinderen minder schadelijk is als ongecontroleerd achter een internetverbinding. Verwarrend.

En het lastigste is dat er behoorlijk wordt weg gekeken. In mijn commentaar wordt wel het belang van opletten bevestigd maar wordt daarna volledig voorbij gegaan aan de leeftijdsgrens.

Ook tegenstrijdig is dat fabrikanten vaak zeer kien zijn als het gaat om bloot, maar zich wat liberaler tonen als het gaat om geweld. In het geval van Facebook is de kans aanwezig dat je een onthoofding ziet maar een kunststuk met een vrouwentepel wordt verwijderd. Zelfde geldt voor Instagram en dergelijke Amerikaanse bedrijven.

Wij hebben thuis bedacht dat het voor onze kinderen onzinnig is om voor de middelbare school een smartphone te bezitten en helemaal niet verstandig om een sociaal media account te bezitten. Misschien in groep 8 een email adres? Daar zijn we niet over uit. En hoe we dat gaan doen als ze wel net zo enthousiast gebruik maken van hun smartphone als hun ouders? Dat weten we nog niet. Maar zo’n beslissing voelt alsof ik de enige in een voetbalstadion ben die niet van voetballen houdt. “het hoort nou eenmaal bij deze tijd” is het beste argument wat ik tot nu toe gehoord heb. Welke argumenten zijn zwaarwegend genoeg om je jonge kind op sociale media te laten zijn? Ik ben benieuwd.

Over lighans

Berijder van Quest nummer 1.
Dit bericht werd geplaatst in de knor in mij, ict algemeen, mediawijsheid en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s