Kerstboom (kerstverhaal)

Het is er eentje uit de oude doos. Maar weer een beetje actueel geworden omdat ik het als verhaal tijdens de kerstlunch op mijn school mocht voorlezen. En ach, dan kan ik het net zo goed ook nog even hier pluggen.

=============================================

Kerstboom

donderdag, 20-12

Dag meneer, hang uw jas maar op dat gele haakje hoor. Die zijn namelijk voor de bezoekers. De rode zijn voor het personeel. Gaat u eerst lekker zitten in dié stoel. Mijn naam is Door. Zo, vertelt u het maar, waarom bent u bij ons binnengelopen?

U heeft een probleem?

Ja, haha, de meeste die hun jas op een geel haakje hangen komen hier met een probleem. Maar er is geen probleem zo groot of het kan opgelost worden hoor, dus verteld u het maar rustig, wij hebben geen haast.

U heeft een hekel aan kerstbomen?

Zo eentje met ballen en een piek en lichtjes enzo. U denkt dat dat niet vaak voorkomt. Nou dat heeft u mis hoor. U bent de derde vandaag. Het heerst rond deze tijd zal ik maar zeggen. We hebben speciaal voor uw geval een formuliertje gemaakt, een groene. U vindt de kleur niet zo slim gekozen? Maar het moet ook voor ons herkenbaar zijn hoor, meneer. Laten we bij het begin beginnen.

Wat is uw naam?

U wilt liever anoniem blijven? Maar meneer, dat kan echt niet hoor, als u nou terug komt en wij willen uw gegevens opzoeken, dan wordt om uw naam en adres gevraagd. Ok, dan geeft u alleen uw adres en zet ik bij naam “anoniem”. Zegt u dat wel even als u weer komt? Dat belooft u? Okay.

Wat vindt u het ergst aan die kerstbomen, meneer?

De ballen. Dat is wel heel kort hoor, kunt u daar ietsiepietsie op in gaan? Die horen niet in de boom, U vindt ze lelijk, als u bij andere bent dan heeft u zin om ze uit de boom te rammen, ze moeten besneeuwde denneappels voorstellen, maar sneeuw is niet zilver glimmend. Niet zo snel meneer, want zo snel kan ik niet schrijven. En de booom vindt u ook onzin, heeft niets met kerst te maken en die liedjes zoals “OH DENNEBOOM, OH DENNEBOOM” vindt u ook niets. Meneer, u heeft een zeer respectabele stem hoor, zoals u even kort dat liedje zong, héél indrukwekkend.

Wat is er verkeerd aan dat liedje, meneer?

Die boom is geen denneboom? Maar wat is het dan wel? Als ik vragen mag. Ik heb niet zoveel verstand van bomen. Oh, een spar…wat is het verschil dan tussen een spar en een denneboom. Oh, sorry, den. De naalden? Oh, van een spar zijn de naalden korter dan die van een denneb.. den. Nou niet zo boos worden omdat ik een verkeerd woordje zeg, iedereen maakt wel eens fouten. Ja, ook al is het dan wel mijn vak.

Heeft u zelf een reden bedacht, waarom u zo furieus wordt van die kerstbomen?

U vindt het heel erg dat een boom speciaal voor de mensen van zijn kluit wordt gescheiden met een zaag, wordt volgehangen met ballen en slingers en soms ook nog met sneeuw uit zo’n spuitfles. U vindt het harteloos van de mensen die ze verkopen en kopen. Uw vrouw koopt ook elk jaar een kerstboom en tuigt die samen met de kinderen op. Dat laatste vindt u wel het ergste hè. U wordt helemaal rood. Wacht u maar even. kunt u even bijkomen. Hier heeft u wat water. Droogt u maar uw tranen, meneer. Wat zegt u? U wilt even uw neus snuiten, hier heeft u een papiertje. kunnen we weer verder? goed dan, ik zal het verder kort houden hoor.

Dus eigenlijk heeft u geen hekel aan de bomen maar aan de mensen die ze aanschaffen en optuigen? Heb ik dat goed begrepen?

Ja. Laat mij eens even denken, ik denk dat ik het door heb hoe het bij U in elkaar steekt. U vindt een boom zonder kluit, als een mens zonder hart. De bomen zijn dus, bij wijze van spreken even harteloos geworden als de mensen die ze kopen en omdat u die mensen haat, maar bang bent om die mensen kwaad te doen zoekt u een uitweg en haat u daarom de bomen. Zit het zo? Ja? Gelukkig, anders had ik het ook niet geweten, hoor meneer. Het is toch mijn werk, nietwaar? U vindt het zelf gek dat u zo denkt? Dat valt best wel mee hoor, meneer. Ik stel het volgende voor. U praat hier zo snel mogelijk over met uw vrouw en we maken een afspraak voor volgende week met u én uw vrouw. Gedrieën komen we er best wel uit. U bent alweer een beetje opgelucht zie ik. U bent blij dat ik wat tijd voor u maakte? Geen moeite hoor, meneer en als u echt in de rats zit dan belt u maar, meneer.

Maandag, 24-12

Wat zeg je, Door? Kreeg je een telefoontje van de politie. Een man heeft zijn vrouw met ballen en slingers behangen? Wat, ging er iets fout met de lichtjes. Ojee zeg, ik moet er niet aandenken, kortsluiting zeker. Maar waarom komen ze jou dat vertellen? Hij zei jouw naam tegen de politieagent en dat jij het ze kon uitleggen? Oh, hij is een client. Tja, pijnlijk. Hoe is het met hem? Hij zit in een cel. Triest hè? Wat roept hij steeds? Eindelijk een kerst zonder zo’n rotboom. Tjaa, mannen. En woensdag komt de politie hier? Voor het naadje van de kous zeker?

Hij heeft het in ieder geval naar buiten kunnen brengen en er is wat stress losgekomen, dat moet je toch als een plus zien. Nou, Door, maak je er niet al te druk over. Over bomen gesproken. Het is al bijna kerst zeg en ik heb nog geen dennenboom gekocht. Dag Door, Prettige Kerstdagen en ook een Gelukkig Nieuwjaar.

(naar een verhaal van Marijke Höweler, ik heb het geschreven in 1991 als vervanging van een kerst kaart)

Over lighans

Berijder van Quest nummer 1.
Dit bericht werd geplaatst in kerstbrief, Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s